<< ^ >>

P7270029_publ.jpg

? kV Imatrankosken voimalaitos. Sähkömittarin vasemmalla puolella influktiokone jota on käytetty muuntajaöljyn läpilyöntilujuuden mittaamiseen. Jännite on mainittu koneen tiedoissa mutta käytettävissäni ei ollut sellaista kuvaa johon se olisi tallentunut. Imatra 27.07.2010
Kuvaaja: Mikko Koho

16.04.2011 20:27 <Lineman> Onkos tuolla sivummalla niinkin erikoinen harvinaisuus kuin kilowatin hehkulamppu?!
16.04.2011 22:20 <Mikko Koho> Taitaa olla enemmänkin.. En muista tehoa, yritin kuvista etsiä sellaista jossa olisi näkynyt lappu jossa teho on mainittu mutta ei tullut sellaista onnistunutta otosta mistä olisi edes itse nähnyt.. Jokatapauksessa kyseessä on ilmatorjuntavalaisimen lamppu.
10.10.2019 18:10 <Mikko Koho> Tositarina kaukaa menneisyydestä: opaalilampusta tippui vettä vierasryhmän tullessa Imatrankosken voimalaitoksen valvomorakennuksen aulaan. Vieraiden ihmetellessä tapahtumaa oppaana ollut ihminen oli todennut että "ajaapa pojat laitosta huonolla hyötysuhteella kun kaikki vesi ei muutu sähköksi, pitääkin huomauttaa asiasta." Valvomossa, asiasta huomautettaessa, päivystäjä oli mennyt nappien ääreen, säätänyt jotain, ja todennut että asia kunnossa. Vieraiden lähtiessä vuoto oli loppunut ja jäynä oli mennyt täydestä. Opaalilampun vuoto tuli yläkerran putkirikosta, venttiili oli jo kiinni, ja nuo valvomon hallintalaitteet kuuluivat koneistolle, joka oli huollossa, ja näin ollen säätäminen ei vaikuttanut mihinkään.

Toinen tarina kertoo, että Joutsenosta olisi joku joskus soittanut voimalalle, että teillä on joku häiriö kun pistorasiasta tulee vettä..

© Janne Määttä 2004-2017